joi, 7 iunie 2012

De ce e necesara instruirea angajatilor ?

In ziua de azi cand toata lumea e preocupata sa reduca costurile foarte multi manageri considera ca instruirea angajatilor este mai degraba un lux decat o necesitate competitivă şi strategica. Foarte putini inteleg ca o firma nu devine competitiva doar prin reducerea numarului de angajati si in unele cazuri diminuarea salariilor angajatilor ramasi ci prin cresterea performantelor angajatilor firmei. Diminuarea numarului de angajati si taierea salariilor produce pe termen scurt un efect pozitiv in bugetul de venituri si cheltuieli al firmei in sensul cresterii profitabilitatii, dar pe termen lung e posibil ca efectul sa fie tocmai invers ca urmare a diminuarii vanzarilor.
Atunci cand problematica instruirii angajatilor este discutata la un simpozion sau la o intrunire a oamenilor de afaceri toti afirma ca instruirea este importanta, dar multi manageri, atunci cand sunt intrebati de ce in ultimii ani nu s-a organizat nici un curs de instruire pentru angajatii firmei, gasesc justificari de genul:
- dacă ne instruim angajaţii şi acestia pleacă ulterior?;
- pe perioada participarii la cursurile de instruire personalul nu isi va indeplini corespunzator sarcinile si ca urmare procesul de productie va fi grav afectat;
- angajatii nostri invata „din mers” de la personalul de conducere si nu e necesara organizarea de cursuri;
- compania nu are deocamdata definitivat planul de instruire al personalului dar in curand acesta se va definitiva si vom incepe activitatile de instruire;
- succesul companiei noastre nu este legat de cursurile de dezvoltare a angajatilor.
Atunci cand apar astfel de justificari, in mod evident managerul firmei nu acorda o importanta prea mare activitatii de instruire a personalului.
Ceea ce managerii ar trebui sa inteleaga este ca în peisajul de afaceri de astăzi activitatea de instruire nu este doar o chestiune de supravieţuire, ci este ceea ce separa companiile performante de cele care sunt in pragul falimentului. Instruirea este mai mult decat construirea de abilităti si cunostinţe ale fiecarui individ din echipa, ea fiind una din caile spre succes.
Companiile care au investit în formarea profesională au declarat următoarele beneficii: 
- fluctuatie redusa a personalului: atunci când oamenii stiu că o companie acorda importanta dezvoltarii personale acestia sunt dispusi să rămână cu această in companie pentru o perioadă mai lungă de timp.
- alinierea la obiectivele companiei: in cazul in care cursurile de instruire sau cursurile de formare profesionala se muleaza „ca o manusa” pe planul strategic al companiei angajatii vor depune mai multe eforturi pentru a atinge obiectivele firmei si vor ridica performanta corporativă pe noi culmi. Atentie: pentru a se atinge un nivel ridicat de competitivitate activitatile de instruire trebuie sa ajute angajatii sa isi dezvolte atât măiestria tehnică, cat si abilitătile interpersonale, cum ar fi o comunicare eficientă, solutionarea litigiilor, bun management al calitătii, lucru in echipa.
- cresterea cifrei de afaceri si a profitabilitatii: participarea angajatilor la cursuri de instruire bine structurate si tinute de traineri profesionisti sau de personal din companie cu abilitati de formator ii va face pe angajati mai entuziasti in ceea ce fac si mai motivati sa presteze o munca de calitate, ceea ce in va face practic sa devina mai productivi.
Modalitatile de organizare a activitatilor de instruire pot imbraca diferite forme: instruire „in clasa”, mentorat, instruire asistata pe calculator, pachete pentru auto-instruire sau proiecte speciale de instruire. Indiferent de forma pe care o imbraca cursurile important este ca managerii companiilor să îmbrătiseze cu entuziasm ideea de instruire a angajatilor si sa prevada astfel de activitati atat in planul de afaceri al firmei cat si in buget.
Nu uitati: după încheierea unui ciclu de formare angajatilor trebuie să li se ofere oportunitati de a aplica competentele. Oamenii nu pot învăta cu succes abilitătile fără a practica la locul de muncă ceea ce au invatat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu