joi, 14 martie 2013

Conceptul de educatie a adultilor

Educaţia adulţilor nu este deloc un concept nou. In 1976, la conferinţa generală UNESCO educaţia adulţilor a fost definită ca „un ansamblu de procese organizate de educaţie cu un conţinut şi metode specifice, formale şi informale prin care se prelungeşte educaţia iniţială, prin care persoanele considerate adulte îşi dezvoltă aptitudini, îşi îmbogăţesc cunoştinţele, îşi ameliorează calificarea profesională, îşi reorientează atitudinile şi comportamentele ca urmare a dezvoltarii personale”. 
 
Educaţia adulţilor este radical diferită de educatia scolară datorita schimbarilor care se produc intr-un individ de a lungul timpului. Multi specialisti consideră că dezvoltarea individului poate fi divizată în două în două mari etape:
- una care se întinde până în jurul vârstei de 24/25 de ani si care este vârsta educatiei şi formării generale şi profesionale;
- a doua etapă, care acoperă restul vieţii, consacrată carierei profesionale în care individul pune în valoare ce a asimilat în prima perioadă.
In mod evident educaţia adulţilor se adreseaza celei de a doua perioade în care individul incearcă sa pună în valoare ce a asimilat în prima perioadă, dar pentru a face acest lucru intr-un mod competitiv, are nevoie de un sprijin suplimentar. Spre deosebire de copil, adultul nu are insă nevoie de achiziţia unui volum mare de cunoştinte ci de imbunătătirea anumitor cunostinte si mai ales de a dobandi noi deprinderi si noi aptitudini utile in muncă si pentru integrarea lui in societate.
 
Datorita experientei de viata, adultul judeca educatorul si procesul de invatamant altfel decat un copil. Cei care organizeaza cursuri dedicate adultilor trebuie sa tina cont de factorii care influenteaza invatarea la adulti:
- strategiile de transmitere a informatiilor
- stilurile de invatare
- mediul
- motivatia
- varsta
- experienta, cunostintele
 
In plus, atunci cand elaboreaza planul de invatamant trebuie să tina cont de următoarele aspecte:
- adultii au nevoie să ştie de ce trebuie să înveţe un anumit lucru;
- adultii învaţă mai bine experimentând;
- adultii învaţă cel mai productiv atunci când subiectul constituie pentru ei o valoare cu aplicabilitate imediată;
- adultii trebuie implicaţi în planificarea şi evaluarea activităţii lor;
- adultii sunt mai interesaţi de subiecte care se referă la profesia sau la viaţa lor personală.
 
Mai multe informatii legate de educatia adultilor puteti gasi pe siteul: www.e-calificare.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu